Notting Hill Gate Acoustic Enclosures & Bin Store

We designed and supplied three acoustic roof plant enclosures by Collins Construction at their Notting Hill Gate project.

The main works were a refurbishment and remodelling of an office and retail space next to Notting Hill Gate station.

The building had two floors added, making it 5 stories high, and new rooftop air handling plant had to be installed bearing onto the CLT roof decking.

LSJ Engineering were commissioned by Collins to design the galvanized steel enclosures that supported and hid the plant. Working as a team with Collins, the M&E supplier, the project architect and the acoustic louver cladding contractor, we carried out a full structural design to achieve this.

The particular challenge was supporting the plant enclosures on a timber CLT roof deck. We achieved this by introducing steel spreader beams that spanned the existing steel structure below the roof deck and built the structures onto these.

Each enclosure was sited on a different roof area and level of the building, we used a City Lifting 5 axle Spiering mobile tower crane to reach the different areas, deliver and erect the structures,which weighed between 5 and 10 tonnes in total.

We were then asked to replace an existing ground floor bin store palisade fence enclosure using similar details, but as there was no requirement for acoustic louvers, only visual ones to screen the area, we supplied and fitted these in powder coated aluminium. Spreader beams at base level were still required because the mains services running below the existing concrete slab made digging foundations risky.

Published by LSJ Engineering

LSJ Engineering provides premium structural steel, architectural steel and staircases for businesses in Essex, London and the South East, from our base in Shoeburyness.

Leave a Reply

%d bloggers like this: